Емоциите и тяхната връзка с основните органи

Emotions

Питате ли сте се кое е най-важното нещо за хората? Вероятно можете да изредите веднага почти десет неща: Здраве, сигурност, семейство, приятели..., но не, най-важното нещо за всеки човек са неговите емоции. Тук и сега. Те са отражение на миналото, настоящето и бъдещето. Емоциите са това, което ни кара да правим това, което правим. Едно от класическите определения на емоциите е:

Емоцията е психично състояние, свързано с мисли, чувства, поведенчески реакции и степен на удоволствие или недоволство. Понастоящем няма научен консенсус по дефиницията. Емоцията често се преплита с настроение, темперамент, его, и мотивация.

От гледна точка на психологията тази дефиниция остава недовършена, но не и от медицинска. Медицински е доказано, че човешките емоции са силно свързани със здравето на основните човешки органи. Това се дължи на хормоните, които предизвикват емоциите. Тези хормони се изработват и отделят от различните органи. Когато тяхното качество или количество не е в норма или поради външни причини, ние можем да изпадаме в неприятни емоционални състояния за по-дълго време, а нашият организъм е проектиран да се чувства добре когато емоциите са балансирани.

Здравето на основните органи играе голяма роля в изразяването на емоциите. Вероятно сте забелязали, че повечето алкохолици са сприхави и ядосани. Гневът е основният орган на черния дроб. При повечето алкохолици черният им дроб е претоварен и и се нуждае от лечение.

Психолозите са изградили стройна скала от емоции, чиито брой достига 60, но те са различими от професионалистите в областта, за масово употреба се използват около 12 емоции, а в ежедневието различаваме 6-7

По-долу ще разгледаме основните 6 емоции и връзката им с основните органи на нашето тяло.

Вълнение, превъзбуда, ентусиазъмВълнението е основната емоция на сърцето. Симптомите на сърцебиене, безсъние, неясно мислене или прекомерно поемане на риск могат да бъдат индикатор за това, че по някакъв начин сърцето е подложено на прекомерно натоварване.  Състоянието на силно вълнение и превъзбуда натоварва организма и предизвиква негативни усещания. Добрата новина е, че с Диета 159 сърцето може да бъде подържано в добро състояние. Вижте кои са  Червените храни полезни за сърцето  присъстващи в Диета 159, но имайте предвид, че Диета 159 може да помогне връщането на сърдечните функции в норма, но поддържането им в норма е постоянен процес свързан с осъзнато хранене и адекватна физическа активност.

ГнявОрганът, отговорен за тази емоция, е черният дроб. Гневът има много изражения и се разпознава лесно: негодуванието е едно, разочарованието е друго и очевидно яростта е крайност. Симптоми, които могат да се проявят, са замъглено виждане, замаяност, главоболие, концентрирано в горната част на главата, високо кръвно налягане или болка в ребрата.

Най-добрият начин да балансирате гнева е да го потиснете и разберете. Това може да причини тъга, но това е чудесно начало, защото се движите в посока на намаляване на гнева.

Това ще работи  в краткосрочен план, но в дългосрочен е важно да поддържате своят черен дроб в добро здраве и тази емоция няма да ви сполетява. Как да се избавим от тази неприятна емоция Гняв? На помощ идва Диета 159. Както вече знаете, част от съставките и са насочени именно към черният дроб. Това са зелените храни. Вижте т.3 в темата С какво Диета 159 е полезна за нашите пет вътрешни органа?. Не забравяйте обаче, че за да остане вашият черен дроб в кондиция е необходимо да не го претоварвате с алкохол и тежки храни.

СтресСтрес в психологията, неврологията и психиатрията е състояние на силно физическо, нервно напрежение, предизвикано от негативни фактори или отрицателно физическо, или емоционално въздействие и усещане. Това най-вече това се отнася до високите и дори много високите нива на стрес, които могат да имат негативен ефект върху физиката, емоциите и умствената концентрация, докато по-ниските нива могат да бъдат фактори на адаптация и справяне със ситуацията.

Стресът се свързва с жлъчния мехур и тези емоции разпръскват енергията ви. Когато енергията ви е разпръсната и не е центрирана, вие усещате симптоми на нерешителност, объркване или липса на смелост. Може също да имате различни проблеми с мускулите / сухожилията. Защитата от разпръсната енергия е много полезна. Проблемът със стреса е, че той обикновено създава по-траен ефект, така че разбирането на причината за стреса и по-голяма осмисляне проблема може да отпусне тялото. Осмисляне, внимателни действия и медитация са първите стъпки към преодоляването, но дългосрочно решение е поддържането на жлъчката в добро състояние, където Диета 159 е много успешно решение. Вижте как въздейства Диета 159  върху основните органи

СтрахСтрахът е пряко свързан с бъбреците и надбъбречните жлези (adrenals, от там идва адреналина). Страха понижава енергията. Ако надбъбречните жлези са слаби, тялото ви започва да се охлажда което затруднява процесите на метаболизъм. Правилното храносмилане започва да се влошава. Проблемите със слуха и зрението могат да бъдат свързани и с бъбреците. Ако страхът ви поглъща и вашият живот е съсредоточен около страха. Това е възможно да е свързано с работата или отношенията с околните.

Решенията са няколко: 1. Да промените начина си на живот,  2. да промените занятията, предизвикващи този страх, а в случай, че не можете да намерите причината е добре да се консултирате със специалист. Ако смятате, че можете да се справите сами  може да опитате превърнете този страх в тъга, което  е по-висока емоция и в последствие да преминете към по-висока емоция. Всичко това е свързано с външните фактори, но храненето и състоянието на бъбреците и надбъбречните жлези са пряко свързани. Прекомерната употреба на алкохол, месо, газирани напитки и храни съдържащи консерванти претоварва бъбреците и това може да е причина за често изпадане в състояние на страх и неувереност.

Диета 159 има благоприятно въздействие за възстановяване на състоянието на бъбреците

ТъгаСкръб или тъга съответстват на белите дробове. Емоцията от тъга е много изтощителна за тялото за дълъг период от време. Той отслабва нервната система, като същевременно намалява и енергията в тялото. Симптомите, свързани с белодробен проблем, са прекомерен плач, стягане в гърдите, задух, астма, чести настинки, кожни проблеми като псориазис и екзема, както и проблеми с кръвообращението. В китайската медицина се казва, че белите дробове контролират порите на кожата, така че е важно да се засили и защити защитния слой на тялото.

Вижте как белите храни съдържащи се в Диета 159 помагат за възстановяване на белия дроб

ТревогаТревогата се контролира от далака, а далакът в китайската медицина контролира енергията на тялото. Когато далакът не функционира нормално или е твърде натоварен, енергията в организма намалява. Симптомите на проблеми с далака са умора, проблеми с паметта, лош апетит, подуване на корема, загуба на тегло, бледност, лоша коса, нокти и кожа. Решението  е правилно и често хранене. Диета 159 влияе много добре за подобряване функциите на далака. Вижте кои храни способстват за подобряване на функциите на далака.

В заключение ще кажем, че всичко всички тези връзки между емоциите и вътрешните органи са известни отдавна и по нашите земи. Спомнете си изрази: смело сърце, побеляха ми косите от..., пребледнял от страх, жлъчен смях, напика се от страх... и още много.